ពួកអ្នកស្រាវជ្រាវមានការភ្ញាក់ផ្អើលយ៉ាងខ្លាំងពេករកឃើញនូវប្រសិទ្ធភាពបញ្ចុះសម្ពាធឈាមរបស់ផ្លែឆឺរីប្រហាក់ប្រហែលនឹងការប្រើថ្នាំប្រឆាំងការលើសឈាមចំពោះអ្នកជំងឺលើសឈាម។
ជំងឺលើសឈាមកំពុងជះឥទ្ធិពលទៅដល់មនុស្សរាប់លាននាក់នៅលើពិភពលោក។
ហើយប្រសិនមិនត្រូវបានព្យាបាលវាអាចធ្វើឱ្យកើនហានិភ័យឈឺបេះដូង
ខ្សោយបេះដូង
ជំងឺសម្រងនោម
ស្រ្ដូក
និងបាត់ការចងចាំ។
ពួកអ្នកស្រាវជ្រាវមកពីសកលវិទ្យាល័យមួយនៅចក្រភពអង់គ្លេសបានដំណើរការពិសោធន៍លើមនុស្ស១៥នាក់
ដែលកំពុងលេចចេញសញ្ញាដំបូងរបស់ជំងឺលើសឈាម។
ពូកអ្នកស្ម័គ្រចិត្តត្រូវបានឱ្យទទួលទានទឹកឆឺរី
៦០មិលី្លលីត្រ
លាយជាមួយទឹក១០០មិល្លីលីត្រ
ឬ “ភេសជ្ជៈក្លែងបន្លំ”
មានក្លិនផ្លែឈើ។
លទ្ធផល
អ្នកទទួលទានទឹកឆឺរី
មានសម្ពាធឈាមថយចុះ
៧ភាគរយប្រៀបនឹងអ្នកទទួលទាន
“ភេសជ្ជៈក្លែងបន្លំ”។
តាមពួកអ្នកស្រាវជ្រាវប្រតិកម្មនេះគ្រប់ដើម្បីធ្វើឱ្យថយចុះ៣៨ភាគរយនៃ
ហានិភ័យស្រ្ដូកនិង២៣ភាគរយនូវហានិភ័យ
ជំងឺបេះដូងនិងអ្នកកើតជំងឺលើសឈាម។
ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្រ្ដចាត់ទុកថាផ្លែឆឺរីអាចមានឥទ្ធិពលទៅដល់សម្ពាធឈាមខ្លាំងក្លាដូច្នេះដោយសារសម្បូរអាស៊ីតហ្វេរ៉ុល
(Pherol)
ដែលជា
សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មធម្មជាតិមួយ។
លោក
ខារ៉េន
កេន (Karen
Keane)
អ្នកដឹកនាំការស្រាវជ្រាវនេះបានបកស្រាយថា
”ភាគច្រើននៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងផ្ដើមចេញពីកត្តាហានិភ័យអាចគ្រប់គ្រង
ព្យាបាល ឬកែសម្រួលបាន។
វារួមមានជំងឺលើសឈាម
កូឡេស្ដេរ៉ូល ធាត់
ញៀនបារី
ខ្វះចលនា
និងទឹកនោមផ្អែម។
ក្នុងនោះសម្ពាធឈាមខ្ពស់ជាមូលហេតុជួរមុខបង្កការស្លាប់ចំពោះអ្នកជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង
តែការថយចុះសម្ពាធឈាមតែបន្ដិអាចជះឥទ្ធិពលយ៉ាងធំដល់អត្រាស្លាប់៕
ដកស្រង់ចេញពីការសែតរស្មីកម្ពុជា
ដកស្រង់ចេញពីការសែតរស្មីកម្ពុជា
No comments:
Post a Comment