Make snow

Monday, November 21, 2011

៤ បន្លែ ផ្លែឈើ ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព​

បន្លែ ផ្លែឈើ​ទាំងអស់ សុទ្ធតែ​ផ្តល់​ផល​ល្អ​ដល់​សុខភាព​ទាំងអស់ ប៉ុន្តែ បន្លែ ផ្លែឈើ​ទាំង ៤ មុខ​ខាងក្រោម​នេះ មានគុណ​តម្លៃ​ចំពោះ​សុខភាព ច្រើន​លើសពី​បន្លែ ផ្លែឈើ​ដទៃទៀត ។​
-​ឪឡឹក : គឺជា​ប្រភព​សំខាន់​នៃ​ខា​រ៉ូ​ទីណ​យ​ដ៏​(Carotinoid) d,​ដោយ​វា​ជួយ​បំប៉ន​សរសៃឈាម និង ប្រព័ន្ធ​លំហូរ​ឈាម ។ ទឹក​ឪឡឹក​មួយ​ពែង ផ្តល់​ថាមពល​ត្រឹមតែ ៤៦​កាឡូរី តែមាន​ជាតិ​ទឹក​ច្រើន​រហូតដល់​៩២%​អាចជួយ​បំបាត់​អាការ​ស្រេកទឹក បាន​យ៉ាង​ល្អ ដោយ​មិនចាំបាច់​បារម្ភ​ពី​រឿង​ធាត់​ឡើយ ។​
-​សណ្តែកខ្មៅ : មាន​សារធាតុ​អាហារ​ជាច្រើន ដូចជា ទ្រី​ប​តូ​ហ្វា​ន (Tryptophan) ដែលជា​សារធាតុ​ជួយ​បង្កើន​អ័រម៉ូន​ធ្វ​ផ​ឲ្យ​មាន​ក្តី​សុខ សារធាតុ​អែន​ថូ​សៃ​យ៉ា​នី​ន (Anthosayanin)​ជួយ​ការពារ​មិន​ឲ្យ​ស្បែក​ជ្រីវជ្រួញ​មុន​វ័​៧ បន្ថយ​ឱកាស​ក្នុង​ការកើត​ជំងឺ​បេះដូង និង​សរសៃឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល រួមទាំង​សារធាតុ​ម៉ូ​លី​ប​ឌី​ណាំ (Molybdenum) ដែលមាន​តួនាទី​ជួយ​ប្រឆាំង​ជំងឺមហារីក ការពារ​ជំងឺ​ខ្វះ​ឈាម និង​ជួយ​បណ្តេញ​សារធាតុ​ចូល ។ ម្យ៉ាងទៀត​វា​ថែមទាំង​ផ្តល់​ប្រូ​តែ​អ៊ី​ន ដូច​សាច់សត្វ រួមទាំង​កាក​សរសៃ​អាហារ ផងដែរ ។ ក្រៅពីនេះ ការ​ទទួលទាន​សណ្តែក​ខៅ្ម ១ ពែង ក្នុង​១​ថ្ងៃ អាចជួយ​ឲ្យ​រាងកាយ​បានទទួល​បរិមាណ​សារធាតុ​ហ្វូ​ឡេ​ត យ៉ាងច្រើន ប្រហែល​ពាក់កណ្តាល​នៃ​តម្រូវការ​របស់​រាងកាយ ។​
-​ស្ពៃស : សម្បូរ​ដោយ​វីតាមីន ជាពិសេស គឺ​វីតាមីន C ដែល​ជួយ​ក្នុងការ​ការពារ និង​បង្កើន​ខូ​ល​ឡា​ចេ​ន ដល់​ស្បែក ហើយ​អាច​បណ្តេញ​សារធាតុបង្កមហារីក​ចេញពី​រាងកាយ បាន​ថែមទៀត ។​
-​ផ្លែ​គី​វី : សម្បូរ​វីតាមីន C ជាង​ផ្លែក្រូច រួមទាំង​ជួយ​ប្រឆាំង​រ៉ាឌីកាល​សេរី និង​បំប៉ន​ស្បែក​ឲ្យ​ស្រស់ស្អាត ។ តាម​ការសិក្សា​ពី​មហាវិទ្យាល័យ​អូ​ស្លូ (University of Oslo) ប្រទេស​ន័​រវេ​យ៍ បាន​ឲ្យ​ដឹងថា ការទទួល​ទាន​គី​វី ២ ផ្លែ ក្នុង​១​ថ្ងៃ ក្នុង​រយៈពេល​មួយខែ អាចជួយ​បន្ថយ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​ត្បៀត និង ទ្រី​គ្លី​សិរី​ដ (Triglyceride)​នៅក្នុង​ឈាម បាន​រហូតដល់​១៥ %​។

No comments:

Post a Comment