Make snow

Monday, November 21, 2011

ប្រការ​គួរ​យល់​ដឹង​មួយចំនួន​អំពី​ចេកទុំ​

តាម​អ្នកជំនាញការ​ជីវជាតិ របស់​មហាវិទ្យាល័យ Kentucky,  ផ្លែឈើ​គ្រប់​ប្រភេទ​សុទ្ធតែ​ចាប់ផ្តើម​បាត់បង់​តម្លៃ​ជីវជាតិ​ភ្លាម​ពេល​វា ​ត្រូវ​ចេញផុត​ពី​ដើម ។​

​    ​ធម្មតា ប្រសិន​ទុកឱ្យ​ចេកទុំ​តាម​ធម្មជាតិ​នោះ​នឹង​មាន​តម្លៃ​ជីវជាតិ​យ៉ាងច្រើន តែ​ប្រសិន​ឆាប់​ផ្តាច់​វា​ចេញ​ពី​ដើម និង​ទុក​ឱ្យ​ទុំ​នោះ សារជាតិ​ជីវជាតិជាច្រើន​នឹង​បាត់បង់​អស់ ។ ដូច្នេះ​បទពិសោធន៍​គឺ​មិន​ត្រូវ​ទុក​ឱ្យ​ចេក​ប្តូរ​ពី​ខៀវ និង​រឹង ទៅ​ជា​ទុំ​ពេល​វា​ត្រូវ​បាន​ផ្តាច់ចេញ​ទៅ​ជា​ស្និត​តូចៗ ។​
​    ​ប្រការ​គួរឱ្យ​ចាប់អារម្មណ៍​មួយចំនួន​អំពី​ចេក​ទុំ​
      ថាមពលៈ ចេក​មាន​បរិមាណ​កាឡូរី​ខ្ពស់​ជាង​ប្រៀប​នឹង​ផ្លែឈើ​ដទៃទៀត​ជាច្រើន ដោយសារ​កម្រិត​ស្ករ​ខ្ពស់​។ ចេកទុំ​មួយ​ផ្លែ កម្រិត​ជីវជាតិ​របស់វា​អាច​ផ្លាស់ប្តូរ ប៉ុន្តែ​បរិមាណ​កាឡូរី​នៅ​រក្សា​ដដែល គឺ​ប្រមាណ​១០៥​កា​ឡូរី សម្រាប់​ចេក​ធុន​មធ្យម​មួយ ។ ពេល​ចេកទុំ​, បរិមាណ Carbohydrate  នឹងប្រែប្រួល តែដោយសារ Carbohydrate មាន​ប្រមាណ​តែ​៤ កាឡូរី​លើ​មួយ​ក្រាមចេក ហេតុនេះ​ចាត់​ទុក​ដូចជា​បរិមាណ​កាឡូរី​សរុប​មិន​ផ្លាស់ប្តូរ​ប៉ុន្មាន​ឡើយ ។​
​    ​ស្ករៈ ចេក​ពុំទាន់​ទុំ​មួយ​ផ្លែ​មាន​ផ្ទុក​សំខាន់​គឺ​ជាតិ​ម្សៅ​, ជា Carbohydrate ចម្រុះ​មួយ ។ ពេល​ចេកទុំ ម្សៅ​ប្តូរ​ទៅ​ជា​ស្ករ​សណ្ឋាន​សាមញ្ញ ។ ប្រភេទ​ស្ករ​សាមញ្ញ​ងាយ​រំលាយ​ជាង ដោយហេតុនេះ​អាច​ធ្វើឱ្យ​កើន​បរិមាណ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក​លឿន​ជាង ។ នេះ​អាច ជា​កត្តា​មួយ​រួមចំណែក​ធ្វើឱ្យ​កើន​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម  ។ ការប្រែប្រួល​ក្នុង សមាសធាតុ  Carbohydrate នៅ​ចេកទុំ ធ្វើឱ្យ​ចេក​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ជាង ។​
​    ​សារជាតិ​ជីវជាតិៈ សារជាតិ ​ជីវជាតិ​ក្នុងនោះ​រួមមាន​វីតាមីន និងសារជាតិ​រ៉ែ​អាច​ថយ​ចុះ​ពេល​ចេក​ទុំ ។ ពិនិត្យ​ជា​រួម បរិមាណ​វីតាមីន C ក៏ដូចជា​ពពួក​វីតាមីន​រលាយ​ក្នុង​ទឹក , អាស៊ីតហ្វូលិ​កនិង thiamin មាន​និន្នាការថយចុះ​ពេល​ផ្លែឈើ​​ទុំ ពិសេស​គឺ​ពេល​បាន​ចម្អិន​ឬ​ទុំ​ជោរ ។ ពេល​ចេកទុំ​ល្មម គួរ​រក្សា​វា​ទុក​ក្នុង​ទូ​ទឹកកក ដើម្បី​កាត់បន្ថយ​ការ បាត់បង់​វីតាមីន​។​
     សារជាតិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីត​កម្មៈ  ចេក​ក៏ដូចជា​ពពួក​ផ្លែឈើ​និង​បន្លែ​ជាច្រើន​ទៀត​មាន​ផ្ទុក​សារជាតិ​ប្រឆាំង​ អុកស៊ីត​កម្ម​, សារជាតិ​រុក្ខជាតិ​ជួយ​រក្សាឱ្យ​កោសិកា DNA មាំមួន​ល្អ​ដោយ​វិធី​កម្ទេច​ពពួក​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ពពួក​ម៉ូលេគុល បង្ក​ឱ្យ​របួស​កោសិកា DNA នឹង​អាច​បង្ក​ជា​ជំងឺ​បេះដូង​និង​មហារីក​។ នៅចេកទុំ​ សារជាតិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​បែរ​ជា​កើនឡើង ៕

No comments:

Post a Comment