Make snow

Monday, August 19, 2013

ទទួល​ទាន​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ឆ្អែត​ខ្លាំង​ជួយ​ទប់​ស្កាត់​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​និង​ដំណើរលើស​ ឈាម

យោង​តាម​អ្នក​វិទ្យាសាស្ត្រ​មក​ពី​សកលវិទ្យល័យ​ Tev Aviv University ប្រទេស​អ៊ីស្រាអែល​បាន​ឱ្យ​ដឹង​ថា បណ្ដាជន​ដែល​ទទួល​ទាន​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ឆ្អែត​ដូច​ជា​អាហារ​ថ្ងៃ​ត្រង់​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​កម្រិត​អ័រ​ម៉ូន​អាំង​ស៊ុយ​លីន​ និង​កម្រិត​ គ្លុយ​កូស​ថយ​ចុះ​ ។ បញ្ហា​នេះ​នឹង​ធ្វើ​ឱ្យ​អត្រា​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​បេះដូង​ ទឹក​នោម​ផ្អែម​ ការ​លើស​ឈាម​ ការ​លើស​ខ្លាញ់​កូឡេស្ដេរ៉ូល​​ថយ​ចុះ​។ បន្ថែម​ពី​លើ​នេះ​ទៀត​ ចំណង់​ក្នុង​ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​សម្រន់​ផ្សេងៗ​ក៏​មាន​តិច​តួច​ផង​ដែរ​ហើយ​ដូច្នេះ​ ហា​និ​ភ័យ​នឹង​ការ​ធាត់​លើស​ទម្ងន់​ក៏​ត្រូវ​បាន​កាត់​បន្ថយ​។
    ក្រោយ​ពី​ការ​ពិ​សោធ​លើ​ក្រុម​អ្នក​ស្ម័គ្រ​ចិត្ត​ជាស្រ្ដី​រយៈ​ពេល​១២​សប្ដាហ៍​ ក្រុម​អ្នក​សិក្សា​ស្រាវ​ជ្រាវ​ដែល​ដឹក​នាំ​ឱ្យ​លោក​ស្រី​សាស្រ្ដចារ្យDaniela Jakubowicz បាន​រក​ឃើញ​ថា​ ក្រុម​ដែល​ទទួល​ទាន​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ឆ្អែត​ចុះ​ទម្ងន់​ជា​មធ្យម​បាន​ ៨,៦៦​គីឡូក្រាម​ខណៈ​ក្រុម​ដែល​ទទួល​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​ឆ្អែត​ចុះ​ទម្ងន់​ត្រឹម​៣,២២​គីឡូក្រាម​ប៉ុណ្ណោះ។
    យោង​តាម​លោក​ស្រី​សាស្រ្ដា​ចារ្យ​ Jakubowicz បក​ស្រាយ​ថា​ បញ្ហា​នេះ​ក៏​ព្រោះ​ ក្រុម​អ្នក​ទទួល​ទាន​អាហារ​ពេល​ព្រឹក​ឆ្អែត​ កម្រិត​អ័រ​ម៉ូន​បញ្ជា​ការ​ស្រេក​ឃ្លាន​របស់​ពួក​គេ ថយ​ចុះ​ច្រើន​ធៀប​នឹង​ក្រុម​ដែល​ទទួល​ទាន​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​ឆ្អែត។ ចំណែក​អ័រ​ម៉ូន​អាំង​ស៊ុយ​លីន​ គ្លុយ​កូស​និង​ខ្លាញ់​ Triglyceride ក៏​បាន​ថយ​ចុះ​គួរ​ឱ្យ​កត់​សម្គាល់​ផង​ដែរ​។ លោក​ស្រី​បាន​បន្ត​ថា​៖<<ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​ត្រឹម​ត្រូវខុស​ពេល​វេលា​មិន​ត្រឹម​តែ​មិន​ជួយ​បញ្ជុះ​ទម្ងន់​ខ្លួល​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ តែ​ថែម​ទាំង​អាច​ផ្ដល់​ផល​អាក្រក់​ដល់​សុខភាព​ទៀត​ផល​  ។ ​ការ​សិក្សា​របស់​យើង​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ បណ្ដា​ជន​ដែល​ទទួល​ទាន​អាហារ​ពេល​ល្ងាច​ឆ្អែត​ខ្លាំង​ កម្រិត​សារ​ធាតុ​ខ្លាញ់​ក្នុង​រាង​កាយ​របស់​ពួក​គេពិត​ជា​កើន​ឡើង​>>។
លោកស្រី​បាន​ស្នើសុំ​ឱ្យ​ជន​ទាំង​ឡាយ​គួរ​កាត់​បន្ថយ​ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​ផ្សេង​ៗ​ក្នុង​ពេល​ភាព​ងងឹត​ឈាន​ចូល​មក​ដល់​ដើម្បី​បញ្ចៀស​នូវ​រាល់​បញ្ហា​សុខ​ភាព​ដែល​បង្ក​ដោយ​ការ​ទទួល​ទាន​។ សា​ស្រ្ដ​ចារ្យ​រូប​នេះ​បាន​បន្ថែម​ថា​៖ <<ការ​ទទួល​ទាន​តាម​ទំនើង​ចិត្ត​នៅ​មុខ​ម៉ាស៊ីន​កុំ​ព្យូទ័រ​ ឬមុខ​ទូរទស្សន៍​ជា​ពិសេស​ក្រោយ​ពេល​សម្រាក​ពី​ការ​ងារ​នឿយ​ហត់​ពេគ​មួយ​ថ្ងៃ​គឺ​ជា​កត្តា​ប្រឈម​ចម្លង​មួយ​ដែល​នាំ​ធាត់​លើស​ទម្ងន់​។ វា​មិន​ត្រឹម​តែ​ធ្វើ​ឱ្យ​ឡើង​ទម្ងន់​ខ្លួន​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​បង្កើន​អត្រា​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​បេះដូង​ទៀត​ផង>>៕

No comments:

Post a Comment