តើស៊ុបនេះជាអាហារប្រពៃណីដែលលោកយាយចាស់ៗចូលចិត្តហ្អេ៎? មិនមែនដូច្នេះទេ។ រូបមន្តនេះគឺបង្កើតឡើងដោយ ផល្លីន អឹម ជែកសិន ដែលជាគ្រូពេទ្យម្នាក់ និងជាសមាជិកម្នាក់នៃក្រុមប្រឹក្សានាយក នៅឯមជ្ឃមណ្ឌលវេជ្ជសាស្ត្រ ហ្គាន់ដឺសុន លូធើរេន នៅឯទីក្រុង La crosse រដ្ឋ Wisconsin និងជាអ្នកដែលជឿជាក់យ៉ាងមុតមាំទៅលើសារប្រយោជន៍របស់ស៊ុបមាន់ចំពោះ សុខភាព។ គាត់បាននិយាយថា “ស៊ុបនេះក្តៅៗមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និង ធ្វើអោយអ្នកនឹកឃើញដល់ម្តាយរបស់អ្នក”។
វេជ្ជបណ្ឌិតជែកសុន បាននិយាយថា” យើងមិនត្រូវការក្រុមអ្នកជំនាញប្រាប់យើងថាស៊ុបមាន់នេះ អាចជួយអោយស្រាកស្រាននៅពេលដែលយើងឈឺទេ។ ជាក់ស្តែង ភស្តុតាងនានាបានបង្ហាញថា ស៊ុបនេះគឺលើសពីអាហារដែលធ្វើអោយមានអារម្មណ៍ល្អទៅទៀត។ នៅពេលដែលយើងមានអាការៈតឹងច្រមុះ និងហៀរសំបោរដោយសារផ្តាសាយរឺក៍ការឆ្លងមេរោគផ្លូវដង្ហើមផ្នែក ខាងលើ ស្ទើរតែគ្មានថ្មាំណាមានប្រសិទ្ធិភាពដូចស៊ុបមាន់ទេ។
ដកដង្ហើមបានស្រួល
ការសិក្សាពីមុនអំពីស៊ុបមាន់ត្រូវបានធ្វើឡើងក្នុងឆ្នាំ ១៩៧៨ ដោយអ្នកជំនាញផ្នែកសួតបីរូប មកពីមជ្ឈមណ្ឌលវេជ្ជសាស្ត្រ ម៉ោន ស៊ីណាយ ទីក្រុង Miami រដ្ឋ Florida។ ដោយបានចាប់អារម្មណ៍ពីគុណភាពដ៏ពិសេសក្នុងការព្យាបាលនិងការបញ្ចូល គ្នានៃគ្រឿងផ្សំដែលមានឱជារស ពួកគាត់បានឲ្យមនុស្ស១៥នាក់ សាកស៊ុបមាន់ ទឹកក្តៅ និងទឹកត្រជាក់។ បន្ទាប់មក ពួកគាត់ធ្វើការ វាស់ស្ទង់ថាសំបោរនិងខ្យល់ហូរតាមច្រមុះមនុស្ស១៥នាក់នោះបានលឿន ប៉ុណ្ណា។ លទ្ធផល បង្ហាញថា ស៊ុបមាន់ជួយសំរួលដល់ការតឹងច្រមុះបានល្អជាងទឹកក្តៅ និងទឹកត្រជាក់។
អ្នកស្រាវជ្រាវគិតថាស៊ុបមាន់ប្រហែលជាអាចធ្វើអោយស្រាកស្រាន្ត នូវរោគសញ្ញា ផ្តាសាយ ពីព្រោះតែកំដៅអាច “បង្កើននូវល្បឿនលំហូររបស់សំបោរ”។ និយាយម្យ៉ាងទៀតថាគឺធ្វើអោយអ្នកហូរសំបោរអាចកាត់បន្ថយពេលវេលាដែល មេរោគផ្តាសាយចំណាយពេលនៅក្នុងច្រមុះរបស់អ្នក ហើយជួយអ្នកអោយសះស្បើយយ៉ាងឆាប់រហ័ស។
ចុះហេតុអ្វីបានជាទឹកក្តៅមិនជួយបំបាត់ផ្តាសាយបានល្អដូចស៊ុបមាន់ ? អ្នកស្រាវជ្រាវនិយាយថា អាថិ៍កំបាំងនៃការសះស្បើយរបស់ស៊ុបមាន់ គឺស្ថិតនៅត្រង់ក្លិន និងរសជាតិដ៍ពិសេស ដែលមានផ្ទុកនូវសារធាតុបន្ថែមក្នុងការបង្កើនល្បឿនលំហូររបស់សំបោរ” ។ ប៉ុនែ្តត្រង់ថាសារធាតុនេះជាអ្វីនោះគឺនៅតែជាអាថិ៍កំបាំងនៅឡើយ។
នៅពេលថ្មីៗនេះ Stephen Rennard ជាវេជ្ជបណ្ឌិត និងសាស្ត្រាចារ្យនៅ ដេប៉ាដេម៉ង់ វេជ្ជសាស្ត្រផ្ទៃក្នុងនៃមហាវិទ្យាល័យវេជ្ជសាស្ត្រនៅទីក្រុង Omaha បានភ្លក្ស ស៊ុបមាន់ ដែលបានធ្វើដោយប្រពន្ធគាត់តាមរូបមន្តរបស់លោកយាយនាង។ គាត់បានរកឃើញថា ស៊ុបនេះអាចកាត់បន្ថយនូវសកម្មភាពរបស់ណឺត្រូភីល ជាកោសិកាឈាមស ដែលតែងតែសំបូរនូវតំបន់ដែលរលាក និងអាចបង្ករោគសញ្ញាផ្តាសាយ ដូចជាការរលាកផ្លូវដង្ហើម និងការបង្កើតសំបោរ។
Irwine Ziment ជាវេជ្ជបណ្ឌិត និង ជាអតីតសាស្ត្រាចារ្យនៅសាកលវិទ្យាល័យ កាលីហ្វ័រញ៉ា ក្រុងឡូសអែនចេលឹស បានមានប្រសាសន៍ថា អ្នកស្រាវជ្រាវក៏សង្ស័យផងដែរថាផ្នែកមួយនៃឥទ្ធិពលក្នុងការ ជាសះស្បើយដែលបានពីស៊ុបមាន់ គឺស្ថិតនៅត្រង់សាច់មាន់ផ្ទាល់។ សាច់មាន់ផ្ទុកនូវសារធាតុខនិជ អាមីណូ អាស៊ីត ហៅថា ស៊ីស្ទេអ៊ីន (cystein) ដែលមានលក្ខណៈគីមីស្រដៀង ទៅនឹងសារធាតុម្យ៉ាងហៅថា អាសេទីលស៊ីស្ទេអ៊ីន (acetylcysteine)។ គ្រូពេទ្យប្រើប្រាស់ អាសេទីលស៊ីស្ទេអ៊ីន ដើម្បីព្យាបាលការរលាកបំពង់ខ្យល់និងការឆ្លងមេរោគនៅបំពង់ដង្ហើម។ គាត់កត់សំគាល់ថាអាសេទីលស៊ីស្ទេអ៊ីនមានប្រភពមកពីស្លាបមាន់ និងស្បែកមាន់។
នៅពេលថ្មីនេះដែរ Dr. Renard បានធ្វើការស្ទាបស្ទង់លើគ្រូពេទ្យមួយក្រុមរបស់បណ្ឌិតសភាគ្រូពេទ្យ អាមេរិក ហើយបានរកឃើញថា គ្រូពេទ្យ ៨៧% បានឯកភាពថាការបង្កើនសារធាតុរាវក្នុងច្រមុះមានសារសំខាន់ណាស់ សំរាប់អ្នកកើតជំងឺផ្តាសាយ។ ពីភាគបីនៃក្រុមគ្រូពេទ្យបានយល់ស្របថា ការញ៉ាំស៊ុបមាន់គឺជាវិធីមានប្រសិទ្ធិភាពសំរាប់បង្កើននូវសារធាតុ រាវនេះ។
ប្រការគួរចងចាំ
ញ៉ាំអោយបានញឹកញាប់៖ បើផ្អែកតាមការសិក្សារបស់ Miami Beach ប្រសិទ្ធភាពក្នុងការព្យាបាល របស់ស៊ុបមាន់ គឺបាន ៣០នាទី។ ដូច្នេះយល់ល្អយើងគួរតែធ្វើទុកឲ្យច្រើនហើយរក្សានៅជិតៗ ដើម្បីកំដៅព្រោះយើងងាយស្រួលដាក់ក្នុងពែងញ៉ាំ ពេលមានរោគសញ្ញាផ្តាសាយកើតឡើង។
ជ្រើសរើសនូវអ្វីដែលងាយ៖ ប្រសិនបើអ្នកអាចអ្នកលួងលោមឲ្យប្រពន្ធរឺ ប្តី ដែលចេះយល់ចិត្ត ចំអិនស៊ុបដែលមានក្លិនឈ្ងុយឆ្ងាញ់នេះបានរីករាយនូវភាពស្កប់ស្កល់ នេះទៅ។ ប៉ុនែ្ត Dr. Ziment និយាយថា មិនមែនចាំបាច់តែទឹកស៊ុបដែលចំអិននៅផ្ទះទេ ស៊ុបមាន់កំប៉ុងក៏អាចជួយក្នុងការបំបាត់ភាពតឹងច្រមុះផងដែរ។
បន្ថែមគ្រឿងតាមការចូលចិត្ត៖ Dr. Ziment និយាយថា បន្ថែមគ្រឿងទេសទៅក្នុងស៊ុបមាន់ដូចជា ខ្ទឹម មួយខ្លែប ម្ទេសចិញ្ច្រាំ រឺក៏ ខ្ញីហាន់ នឹងជួយ បន្ថែម ឥទ្ធិពល ដែលមិនអាចបិទបាំងបានរបស់ស៊ុបមាន់។ (ដកស្រង់ចេញពីគេហ័ទំព័រសុខភាពhttp://health.com.kh)
No comments:
Post a Comment